top of page

Oplatí sa mi zmeniť moju starú zmluvu životného poistenia?

V súčasnosti má väčšina z nás uzatvorenú životnú poistku, ktorou sa chceme chrániť v prípade, že v našom živote nastane neželaná a nečakaná životná situácia. Aby sme boli naozaj dostatočne chránený, nestačí mať len uzatvorenú poistnú zmluvu, ale treba ju mať aj správne nastavenú a časom je potrebné posúdiť či zmluva zodpovedá aktuálnej životnej situácii. Ak nezodpovedá, zmluvu je potrebné upraviť alebo nahradiť novou.


Ak sa rozhodnete detailne preskúmať Vašu aktuálnu zmluvu životného poistenia, prípadne Vás niekto osloví, že zmluvu je potrebné zrušiť a nahradiť novou, viete na základe tohto článku lepšie posúdiť, či sa oplatí zmluvu zrušiť a nahradiť novou. Každú zmenu poistnej zmluvy je však potrebné dobre zvážiť. Zváženiu pomôže 5 jednoduchých bodov.

Bude zmena zmluvy drahšia alebo lacnejšia?


Vyžiadajte si novú ponuku životného poistenia viacerých poisťovní v rovnakej výške poistných súm a rovnakých poistnených rizík, ako máte v pôvodnej zmluve. Pretože ak dostanete novú ponuku s iným nastavením poistných súm, neviete adekvátne posúdiť, či je to drahšie alebo lacnejšie. Ceny rizikového poistenia v poslednej dobe zlacneli, ale zároveň cena môže byť vyššia kvôli veku alebo zdravotným problémom.


Máte životné poistenie so sporením? Oplatí sa sporenie zrušiť?


Pri investičnom životnom poistení a kapitálovom poistení je dobré zvážiť, či sa oplatí túto zmluvu zrušiť. So zrušením takejto zmluvy môžu byť spojené vysoké poplatky. Ideálne je prepočítať, koľko zaplatíte pri zrušení oproti poplatkom, ktoré by ste zaplatili, ak by zmluva pokračovala ďalej. Je možné v zmluve ponechať len sporenie a všetko ostatné zrušiť, vyhnúť sa tak výstupnému poplatku a riziká poistiť v novej zmluve.


Zmenil sa Váš zdravotný stav od uzatvorenia pôvodnej zmluvy?


Existuje riziko, že s novým poistením poisťovňa nemusí hradiť aktuálny zdravotný problém.Ak došlo k zmene Vášho zdravotného stavu, je potrebné skontrolovať, či sa nenachádza v pôvodnej zmluve niečo, z čoho by ste mohli mať plnenie a nová poisťovňa by to z plnenia vylúčila. V tom prípade je na zvážení ponechať v pôvodnej zmluve aspoň riziká, ktoré sú spojené s týmto problémom.


Aké sú poistné podmienky pôvodnej zmluvy?


Ak si dnes uzatvoríte novú zmluvu životného poistenia, získate tak aktuálne poistné podmienky. Posúdením poistných podmienok súčasnej zmluvy a podmienok nových ponúk životného poistenia dostanete odpoveď na otázku: “Sú aktuálne podmienky výhodnejšie?” Za posledné roky poisťovne vylepšovali poistné podmienky kvôli tlaku sprostredkovateľov na kvalitu poistných zmlúv. Preto je pravdepodobné, že ak si dnes uzatvoríte novú poistnú zmluvu, získate výhodnejšie podmienky ako pár rokov dozadu.


Ako sú nastavené pripoistenia a poistné sumy?


S poistnými podmienkami súvisí tiež vhodné nastavenie poistnej zmluvy. Ak sa po detailnom zhodnotení nastavenia pôvodnej zmluvy ukáže, že treba zmeniť takmer všetky pripoistenia, do úvahy pripadá rovno uzatvoriť novú zmluvu. Pri doplňání pripoistení do pôvodnej zmluvy sa na ne vzťahujú nové poistné podmienky a zároveň sa posudzuje aktuálny zdravotný stav. Preto, ak potrebujete vymeniť všetky, je to ako keby ste uzatvoril novú zmluvu.


Uvedomujem si, že podrobné posúdenie je náročné, ale chcel som poskytnúť aspoň pár jednoduchých odporúčaní. Verím, že to klientom pomôže sa rýchlejšie zorientovať vproblematike. Pre kvalitné a komplexné porovnanie a v prípade akýchkoľvek otázok,neváhajte ma kontaktovať.

14 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page